november 19. (vasárnap) - A Börzsöny csodái a S+-en

A Börzsöny kincsei a S+ mentén: kálvária, szép kilátások csúcsokról, gerinctúra, források, kisvasúti keresztezések.

 Tarts velünk november 19-én a Börzsönybe! A zömében S+-tel jelzett útvonalra a túravezető igazi csemegéket fűzött fel: Nagybörzsönyből indulunk, felkapaszkodunk a Hosszú-bércre, majd végigsétálunk annak gerincén. Hamarosan teszünk egy kitérőt, hogy megtekintsük a gyönyörű őszi Börzsöny panorámáját a Tolmács-hegy csúcsáról (528 m). Leereszkedünk Nagyirtáspusztára, ahol gyorsan elhaladunk a Szent Orbán erdei wellness hotel mellett, majd a börzsönyi kisvonat sínjeit többször keresztezve hamar Kisirtáspusztán találjuk magunkat. Mivel eddigre megtesszük a túránk felét (és nagyjából a harangok is delet kongatnak majd), itt igény esetén padoknál-asztaloknál letelepedve elkölthetjük magunkkal hozott ebédünket. Ezután tele hassal emelkedni kezdünk a Kollár-patak völgyében, majd “eloldalazunk” az Oldaltmászó-kút mellett, aztán tovább haladunk a S+-en egészen a következő szép kilátást sejtető letérőig. Kisvártatva szívünk jobbra húz majd a Sjelzésen, mert a Szép-bércről (631 m) egy utolsó csúcspanoráma-pillantást vethetünk szeretett Börzsönyünkre. Patakvölgyet követve érkezünk aztán a Kisinóci-turistaházhoz, ahonnan a K jelzés elvezet minket a kóspallagi kálváriához, melyen keresztül túránk végén Kóspallagra is érünk. 

A túra – az időjárás függvényében – lehet saras, csúszós. Több „hegymászás” is lesz benne, a lefelé utakhoz pedig túrabot ajánlott. Így elsősorban gyakorlott, jó állóképességű túratársakat várunk! Szükséges az időjáráshoz igazodó meleg, réteges, esős idő esetén vízálló öltözet, túrabakancs. Tekintettel a korai sötétedésre, lámpát mindenki hozzon magával! Egy napra való élelmet és italt (esetleg meleget) szükségeltetik hozni. Szíverősítő opcionális ;-)

Túrakiírás:

Időpont: 2023. november 19. (vasárnap)

Találkozó: 6.50-kor a 7:08-as Z70-es (Nyugati p.u. – Szob) zónázó vonat végénél a Nyugatiban, Szobig megváltott menetjeggyel

Túravezető: Kerekes Zsolt

Útvonal: Nagybörzsöny – S+ – S (Tolmács-hegy) – S+ – Nagyirtáspuszta – S+ – Kisirtáspuszta – S+ – S (Szép-bérc) – S+ – Kisinóci-turistaház – K – Kóspallag.

Táv / Szint: 20 km / 730 m

Odautazás: vonat, busz. Szobig vonattal megyünk, onnan Nagybörzsönybe busszal. 

Visszaút: Kóspallagról busz indulás 15.40 vagy 17.40, Kismarosról vonat a Nyugati pu-ra.

Költség: útiköltség + egyéni fogyasztás költsége.