2018. május 7-11. békési kul-túra - beszámoló

Mátéka Lászlót úravezetésével és szervezésében zajlott le Békés-megye területén az ismeretszerzéssel párosuló kerékpártúra.

Az első napon levonatoztunk Pestről Békéscsabára a Transsylvania expresszel, majd mivel nincs tovább kerékpárszállítás a vonaton, ezért tovább Gyulára kerekeztünk 20 km-t és 50 m szintet részben igen emlékezetes minőségű kerékpárosnak jelzett földúton. Megérkezés és a vendégházbéli szállás elfoglalása után séta következett Gyulán.

Az autóval érkező geoláda keresők odafelé Szolnokon a belvárosban és a szigeten sétáltak, Szarvason már kerékpáros keverés következett, Békésszentandráson a duzzasztó és természetesen a kézműves sörgyár ízeit kóstolták. A tirpákok nyomában jártak Csabacsüdön, Kétsopronyban és Mezőberényben, valamint Köröstarcsán is körülnéztek még odafelé menet.

A második napon a Gyula – Doboz – Békéscsaba – Szabadkígyós – Gyula útvonalon került a túra lebonyolításra. 57 km, 50 m szint megtétele keretében megnéztük Dobozon a kastélyparkot, a kápolnát és a Wenckheim-kriptát kívül-belül! Békéscsabán a Munkácsy Emlékház, Szabadkígyóson a gyönyörű kastély került terítékre vezetéssel. https://photos.app.goo.gl/HJLEFckIj22SSIIF2

A harmadik napon a Százlábú Egyesület támogatásával tréleren Kötegyánra kerültek biciklijeink, onnan teljesen különálló bicikliúton kerekeztünk aztán Nagyszalontára. Megnéztük a Csonka-tornyot és az Arany János Múzeumot is. 30 km és 50 m szint teljesítésével értünk vissza Kötegyánra, majd már vonattal Gyulára. Délután a Várfürdőben áztattuk ki magunkat. https://photos.app.goo.gl/cJLiSqTxChtXlZlv1

A negyedik napon a Gyula – Gyulavári – Dénesmajor aszfalton, majd már földúton, a gáton Városerdő – Szanazug, innen újra aszfalton – Gyula kerékpározás volt soron. 43 km, 50 m. Délután Gyulán az Erkel emlékház kiállításában gyönyörködtünk. https://photos.app.goo.gl/BrAyLtnklUTEQvfF3

Az ötödik, hazamenő napon a Gyulai vár, az Almásy kastély és most már az idefelétől eltérő útvonalon Gyula – Békéscsaba kerékpárral: 20 km, 50 m szint. Békéscsabán a korábban kimaradt Csókási szélmalmot néztük meg.

Hazafelé a geoládázóknak Kevermesen a horgásztó, Lőkösházán a Bréda-kastély, Kisdombegyháza távolában a Szent Kornélia kápolna, Battonyán a Battonya-Pécska vasútvonal maradványai, Purgly majorban a 250-300 éves kocsányos tölgy, Belsőpereg határában a zabsiló torony és Gluzek Gyula elevátor-magtára került becserkészésre. Mezőhegyesen a lovas hagyományőrzés emlékei és a nevezetes platánfa, Csanádalbertin a Nicsovics-kastély, Csikóspusztán és környékén a Blaskovics-kastély, a kunhalom és a kriptakápolna, Apátfalva határában a Langó-kápolna és a kőkereszt, Makón a belvárosi séta és a feledhetetlen lombkorona-sétány zárta a sort.

BG