2018. május - Fertő-tó kerülés

Kezét csókolom az úgy volt, hogy a MÁV-START csodát tett, bizony! 18 kerékpáros turistát leszállított Sopronba pünkösd szombaton (Szombathelyi átszállással), pedig autóbuszpótlásos vágányzár is volt Győr és Csorna között! No meg visszafelé a GYSEV az ünnepi hétfőn IC-hez kapcsolt egy kerékpárszállító kocsit Sopronból Pestre!!!

A pályaudvar melletti Sparban feltankoltunk, majd betettük a cuccok egy részét a kocsival érkezőkhöz. Így indultunk már 23-an várost nézni: Domonkos templom, Orsolya templom, Várfal sétány, Tűztorony, Storno-ház, Szentháromság szobor, Két mór ház, majd már kifelé tekerve a Szt. Mihály és Jakab templomok. Onnan a Tómalom (defekt szerelés) érintésével gyalogos kitérőt tettünk a Kecske-hegyre és ott kiláttunk a börtönre és a tóra. Fertőrákoson elfoglaltuk szállásunkat a Horváth Ház Panzióban, melyet mindenkinek melegen ajánlok figyelmébe! Tisztálkodás után feltekertünk, feltoltuk a bicókat. illetve sétáltunk a Mithrász vendéglőbe vacsorázni. Utána jót beszélgettünk, itókáztunk a helyi borokból szállásunk teraszán.

Fényképek: https://photos.app.goo.gl/JLZypBaf2hcyGySr8

 

Vasárnap a Horváth Ház Panzióban svédasztalos reggelit és igény szerint ebédre szendvicset kaptunk, Aztán tele gyomorral fel északra az emelkedőn és le a Mithrász-szentélyig. Fertőmeggyesen áthajtottunk, a vízi színpadot később hajóról néztük meg. Ruszton viszont megálltunk az igen hangulatos Városház téren: körben gólyafészkek majd minden háztetőn. Tovább néhol küzdöttünk a szőlődombok emelkedőivel, persze legurulni igen jó volt róluk.

Nagy meleg, egyenesen kánikula volt. Oka, Fertőfehéregyháza. Feketerákos, Fertőszéleskút következett a tóparttól kissé távol, de jól kiépített kerékpárúton le és fel. Sásony után a forrásnál frissültünk és röviden pihentünk az árnyékban. Nyulas után már csak egy ugrás Nezsider! Kitértünk a kikötőbe, ahol jót szendvics-ebédeltünk, fagyiztunk, söröztünk.

A keleti part már sík terület, Védeny után a Fertőzug Nemzeti Parkon hajtottunk át. Persze meg-megálltunk a kilátóknál, melyekről megcsodáltuk a pusztai tájat, a vízi madarakat. Tovább haladva háziállat gazdaságot néztünk meg, majd Pátfalunál a tó körül igen ritka nádas nélküli szabad vízfelület volt érdekes. A kikötőben, a világítótorony tövében önfeledt pancsolás, lábáztatás frissített bennünket. Újabb kilátó, majd a Felső- és Alsó-Büdös-tó, később a Szik-tó kíváncsi állatvilága volt meglepő. Illmic érintésével a kikötőbe bicikliztünk, vigyáznunk kellett, hogy az úton keresztben sétáló vadliba családokat ne veszélyeztessük. Kisebb-nagyobb kavarodás után a Drescher Line-nal áthajóztunk drótszamarainkkal együtt Fertőrákosra (közben kikötöttünk Fertőmeggyesen is) és szállásunkra hajtottunk. Vacsora után ismét jófajta borozás és beszélgetés, valamint az elült ülepek és egyéb testi-lelki sérülések ápolása következett. Az északi kör kb. 83 km lett.

Fényképek: https://photos.app.goo.gl/EkyIvdKkAzCLm0to2

 

Pünkösd hétfőn az ízletes, változatos svédasztalos reggeli után megint csomagokkal indultunk a fertőrákosi kikötőből, visszahajóztunk Illmicbe, hogy ott folytassuk utunkat, ahol tegnap abbahagytuk. Mosonbánfalva után Pomogynál érezhetően átléptük a határt, az eddigi sztráda minőséget elhanyagolt, fűvel benőtt kerékpárút követte jó darabon.

Fertődön, az Esterházy kastélynak jártunk csodájára, illetve egyszerre két mozgó geoládát is elrejtettünk hamarjában a parkjában. Fagyizás közben igyekeztünk árnyékban maradni. Fertőszéplakon szép tájházakat láttunk, majd egy nyitott bolt előtt szendvics-ebédeltünk Hegykőn. Fertőhomok után Hidegségen háromfelé vált a csapat. Voltak, akik abban reménykedtek, hogy a partra leérve vízbe lógathatják lábaikat, voltak, akik a templomhoz vezető emelkedőtől kedv szegetten tovább mentek Fertőbozra. A csapat nagyja az „1000 fokban” feltolta bicóját a rettenetes emelkedőn Nagycenk irányába. Ott a Széchenyi-kastély már nem volt olyan, mint az Esterházyaké a szomszédban. A nagycenki séta keretében csak a múzeumvasúti kiállítást néztük meg, majd Fertőbozra a korábbi tolós emelkedő ellentéteként lerobogtunk Fertőbozra. Itt pihenő, összevárás, illetve a pár száz lépcső megtételével a Gloriettről tóra rálátás volt érdekes. Majd következett Balf. Innen a Sopronba vezető út bizony megint próbára tette álló-, ülő– és egyéb képességeinket, lepróbálhattuk tüdőkapacitásunkat. A Pihenőkeresztnél mit tettünk? Persze hogy pihentünk! Majd innen leereszkedve biztonságos tartalék idővel beértünk a GYSEV pályaudvarra. A déli kör kb. 66 km volt.

Fényképek :https://photos.app.goo.gl/vf9NgtKn6mdCCW8w1

 Borsos Gábor