2018. március 15 - Balaton-felvidék beszámoló

15-én, csütörtökön az odaúton útba ejtettük Tótvázsonyban Savanyó Jóska bakonyi betyár sírját. Onnan átautózva előbb a csepelyi templomromot, majd a barnagi kálváriát kerestük fel.

Szállásunk az Országos KÉK jelzés mentén, az erdő közepén levő Csicsói Ifjúsági Tábor és Erdészházban volt. Az elhelyezkedés után szép napos időben bejártuk a közelben levő Öreg bükk tanösvényt gyerekestül, babakocsistul tolva-húzva-cipelve - sajnos, mint később kiderült, a csak egyik irányból, de nekünk éppen fordítva és ritkásan felfestett jelzésen. Persze a gps pontosan mutatta, hogy merre kell haladnunk a fakitermelés miatt szinte követhetetlen „úton”.

Délután még volt időnk beautózni Nagyvázsonyba, ahol megnéztük Kinizsi Pál várát, a pálos kolostorromot a várúr sírjával. Várnai Zseni szülőházát is megkerestük, elrejtettük a híres emberek lakóhelyeit bemutatni hivatott mozgó geoládát.

16-án, pénteken szitáló esőben túráztunk. Előbb az árokfői templomromhoz autóztunk el, majd Óbudaváron a mosóházat néztük meg. Figyelemre méltó a 62 lakosú település által alkotott ízlésesen kialakított közösségi tér!

Mencshelyen letéve a kocsikat a Halomhegyre túráztunk. A vulkán egykori tevékenységét, a hegy geológiai felépítését kiválóan bemutató tanösvényen okultunk a látottakból. A Kossuth- kilátó igen kis teteje sajnos nem tette lehetővé, hogy az eső elől fedett helyre húzódhassunk. Fentről a kilátás is csak a kilátó lábáig volt lehetséges. Itt hagytuk a magunkkal hozott másik mozgó geoládát, mely a Fentről a világ (fotózz panorámát) nevet viseli.

Innen aztán északról délre haladva elkezdtük felkeresni a Dörgicséket. A Kisfalud-dörgicsei pusztatemplom, majd a vadregényes Kű-völgyben kutakodtunk egy kőfülkében, illetve a Felső-, vagy Szent Péter-dörgicsei mosolygós templomrom, aztán az Alsó-, vagy Boldogasszony-dörgicsei templomrom volt az összehasonlító templomrom vizsgálatának következő állomása. Sikerült nyitott vendéglátóhelyet találnunk, itt kicsit meg tudtunk pihenni némi forró csoki, vagy egy pohárka bor kíséretében. És elmentünk a dörgicsei (400 éves?) öreg tölgyhöz is! A Balázs-tetőn átkelve a Szent Balázs templomrom felkeresésével, illetve Szentantalfára becuppogva fejeztük be a túrát, de nem a napot. A kocsicserék folytán visszatértünk Mencshelyre, ahol érintettük még a házaspárok útjának egy darabkáját.

Este az erdészházból át kellett költöznünk a nagyobb házba, mert előbbiben elromlott a szennyvízátemelő szivattyú.

17-én szombaton megint csak esett. Pulán felkapaszkodtunk a falu felvégénél levő kopjafához, majd a falun végig sétálva megcsodáltuk a jellegzetes Balaton-felvidéki építkezés remekeit. A malomhoz vezető kőhídon átkelve elcuppogtunk a tálodi kolostorromhoz. Figyelemre méltó az itt található több, egybefoglalt forrásból is táplálkozó, igen bőven eredő Kinizsi-forrás!

A Viszont-völgyben lankásan sétáltunk a Tálodi-erdőben és kiértük a Vigánti-hegyre, az annak oldalában levő római őrtoronyhoz. Innen már csak leereszkedtünk a Vigántpetenden (is) hagyott autóinkhoz. Ezekkel Kapolcson áthajtva a falutól nem messze, a Fényes-hegyen levő Pokol-likhoz kapaszkodtunk fel. Út közben szemet gyönyörködtető csésze gombákat szedtünk. Maga a barlang egy sziklafal résénél nyílik. Állt benne a víz, így nem mentünk be. Az esőtűrésünk ekkorra már elérte határait, így a Király-kő és a 400 éves bükk meglátogatása most kimaradt. Némi medvehagyma szedés a szállásunk közelében azért még belefért.

Előbb triominóztunk, majd qwirklevel színesítettük a sajtos-boros kíséretű társasjátékozást és persze legfőképpen a száradást.

18-án, vasárnapra virradó éjjel már nem eső, hanem ónos eső, majd vagy 5 centi hó esett! A társaság szétszéledt, mert az időjárás jelentés az ország más területére még hófúvást is jelzett. Kétautónyian tűrhető hóviszonyok mellett Vászolyra mentünk. Odaérve már alább hagyott a hóesés, a felhőkön átderengett a nap is. Itt előbb a felső vízcsapású Bagó-malmot kerestük fel. Aztán átautóztunk Örvényesre, ahol megint csak vízimalmot csodáltunk, de csak kívülről! Következő „áldozatunk” az Aszófő határában levő kövesdi templomrom és Almás-forrás lett. Majd Sajkodról kissé meredeken felkapaszkodtunk az Apáti-hegyi kilátóhoz. Végre gyönyörködhettünk a tihanyi félsziget panorámájában!

 

Összegezve elmondható, hogy a mostoha időjárás ellenére jól éreztük magunkat, a szállásunk jó volt, elhelyezkedésénél fogva alkalmas volt a telekocsis csillagtúrák lebonyolítására. A programokat sikerült úgy aktualizálni az időjárás miatt a csiki-csuki autókkal, hogy ne kelljen esőben, országúton caplatni. A templomromok, vízimalmok és a sajátos építészeti stílusú lakóházak, a szőlőföldek jól jellemezték az egykor itt levők életvitelét, tevékenységét. A geoláda leírások felolvasásával kultúrszomjunkat is tudtuk oltani minden érdekesebb látnivalónál.

A túrák során készült képek itt láthatók: https://photos.google.com/share/AF1QipMjOpYxRCaqUG1EqWKABT943G4mTgfi-mc1HG3kBjQ1eXNt4AK1a6wwRZeF230CnA?key=TFJCMGQwM3pCOTNMbi1BT3M4REVxUDVadm5QN1NR

Borsos Gábor

túravezető