Koszovó-Albánia-Macedónia, 2017. július 7-16.

Koszovó-Albánia-Macedónia, 2017. július 7-16.

Már valamennyien hallottunk Koszovó, Albánia és Macedónia természeti szépségeiről, de eddig még sosem kerekedtünk fel, hogy személyesen is átéljük a természeti és kulturális szépségeket. Az ódzkodásunk részben érthető, a jugoszláv háború még tovább tolta egy utazás lehetőségét. A gondolat akkor merült fel újra, amikor 2016. nyarán a Qalandar szervezésében Faragó Sanyi és Perepatics Marika vett részt egy ilyen úton, amiről visszatérve nagy lelkesedéssel meséltek nekünk. November végén a ZÖLDSPORT Egyesület évzáró vetítésén a tagság felé meghirdetésre került a Balkán szíve program, de jelentkeznie mindenkinek saját magának kellett. Az Egyesületből végül 5-en mentünk el: Paulik Attila, a Schay házaspár, Borsos Gábor és Benedekné Bodnár Katalin. Több érdeklődő is volt, de boka – és lábfejműtét miatt nem vállalkoztak az útra.

A programba a kulturális látnivalókon kívül egy egynapos és egy kétnapos túra volt beillesztve. A kétnapos túra a Korab hegy megmászása volt, amihez a sátrat és 2 napi élelmet, innivalót is magunkkal kellett vinni. Jelentkezéskor a honlapon keresztül külön rá is kérdeztek a leendő útitársra, hogy elég figyelmesen olvasta-e el, hogy 2000 m magasságban való vadkempingezésre is vállalkozik. Opcióként lehetett vállalni még a mikrobusz vezetését is.

Július 7. Utazás

Az este 8 órai indulás azt jelentette, hogy az első éjjelt a mikrobuszon töltjük.18-an indultunk útnak. Az egyik mikrobuszba csoportosították a vezetést vállalókat (fehér mókus), a szürke mókusként megkülönböztetett szürke mikrobuszt a két fiatal túravezető felváltva vezette. Röszkénél jó két órát vártunk a Szerbiába való belépésre.

Július 8. Kosovska Mitrovica, Ulpiana romjai, Prishtina

Reggel érkeztünk Kosovska Mitrovicába, ahol egy kávézóban igyekeztünk felfrissülni és körbeülve pár szóban bemutatkoztunk egymásnak. Külön színfoltja volt a társaságnak a szlovén származású Matej, akivel angolul lehetett értekezni, sokszor pedig a szerb nyelvtudásával segített ki minket a helyiekkel való kommunikációban. Otthon nem voltam oda a burekért, de itt a langyos sós-sajtos burek joghurttal nagyon jólesett. A szerb és albán nép által lakott város jelenleg is építés alatt van. Helyenként a kommunista örökség, helyenként pedig a háború pusztításának nyomai látszottak.

A városban tett séta után a jelenleg is feltárás alatt lévő római kori városig, Ulpianáig mentünk. Aki ismeri az aquincumi romokat, az felismerhette a csatornákat, fürdőhelyeket, szentélyt. Nagy volt a forróság és áprilisban a dél-angliai Bath római-kori fürdőjében jártunk, így kevésbé varázsolt el a hely, de ezek már végképp szubjektív tényezők, ettől még a térség legjelentősebb római kori emlékei voltak előttünk.

A programban szerepelt egy autentikus koszovói strand meglátogatása menet közben. Sajátos, félig-kész építmény vett körbe egy négyszögletes hidegvizes medencét, ahol még igazi öltöző sem volt. (Ez volt az első hely, ahol el kellett kezdeni ilyesmihez hozzászokni. A nagy meleget akkor tudom elviselni, ha közben megmártózhatok, így részemről inkább elviselem a fürdőlepedő alatt való átöltözést, mint a hőgutát.)

Prishtinában a hostelünk a piacon belül volt található. Már eddig is tudtam, hogy kemény vállalkozás lehet a mikrobuszt vezetni, de amikor a prishtinai piac árusítóhelyei között kellett a hostelhez lavírozni, érzetem, hogy jól döntöttem, hogy nem vállalkoztam erre a feladatra.

A szállásra való bepakolás után elmentünk sétálni, megtekintettük a most épülő Teréz anya katedrálist. Nagyon hangulatos étteremben töltöttük el az első közös vacsoránkat, ahol már a sokféle előétellel degeszre ehettük magunkat és hatalmas salátatálakban tobzódhattunk. Desszert: dinnye.

Borsos Gábor fotói

Benedek Kata fótói

Július 9. Mirusha-szurdok, kulla, Decan-kanyon

Reggel még elnéztünk a világ legrusnyább épületei között számon tartott Nemzeti Könyvtárhoz, mielőtt tovább mentünk a Mirusha-szurdokhoz. Itt lépcsőzetesen egymásra épülő kisebb vízesések biztosították a hideg, felfrissítő vizet, ami alá állva dögönyözhettük a hátunkat, a merészebbek pedig ugrálhattak a mélyülő medencébe. Útközben meghibásodott egy egyik autó, nagyon meglepett bennünket, hogy a forró vasárnap délután ellenére sikerült szerelőt találni és kijavítani a hibát!

Isnigben egy most is használatban lévő vastagfalú lakótornyot, un. kullát (az Egri csillagokban Jedikula) látogattunk meg.

Majd a Decan-kanyonnál lévő, a török hódoltság ellenére épen maradt ortodox kolostorhoz utaztunk. A határ közelsége miatt szigorúan tilos volt fényképezni, az útleveleket le kellett adni a KFOR-osoknak. Albániába való határlépést követően estére Bajram Curriba utaztunk. Vacsora: báránycsontok némi hússal, desszert a dinnye

Borsos Gábor fotói

Benedek Kata fótói

Július 10. Valbona-völgy, Albán-Alpok

A Valbona-völgyből indultunk a hegyi túrára, ahol kb. 800 m szintemelkedés várt ránk. A gyakorlott túrázóknak ez ismerős, az ilyen természetjárásban ritkán résztvevőknek talán újdonság volt, mindenesetre 2 nappal a Korabra indulás előtt jól időzített erőfelmérőnek bizonyult. Korban és kirándulási szokásokban igen eltérő társaság jött össze. Talán 25 év és 75 év között szóródott a társaság, akik így együtt még sosem túráztak.

Felüdülést jelentett az út közben a Simoni táblával jelzett büfé, ahol a tulajdonos angolul beszélt és a jéghideg folyóvízben hűtötte a söröket, limonádékat. Kávét és joghurtot is lehetett kapni nála. Természetesen odafelé és visszafelé is megálltunk. A nyerget céloztuk meg, de egy kisebb csapat még a Mala Jezerce csúcsára is felment, míg a lassabbak hamarabb visszaindultak. Vacsora desszert: kikövetelt dinnye

Borsos Gábor fotói

Benedek Kata fótói

 

Július 11. Hajózás a Koman-tavon, Radomire

Ma hajókirándulásra indultunk, amihez jó korán kellett kelni. Egy hajó van a Koman-tavon, mely egy hajótestre illesztett Setra autóbusz felépítményét és teljes belső terét tartalmazta. A kikötésre egy a kompoknál alkalmazott, a hajó orrára szerelt csapóhíd szolgált. Mi körjáratra mentünk. Félelmetes volt, hogy a tó partján hol állt meg a hajó utasokért, akiknek valahol a sziklafalakon túl vagy azok tetején van a lakhelyük és egyetlen közlekedési lehetőségük a naponta egyszer arra járó kishajó. A túravezetők méltányolták a vízszeretetünket és lehetővé tették, hogy a végállomás előtt inkább előbb kiszálljunk egy megállóval és a hajó visszaérkezéséig a rekkenő hőségben megmártózzunk a tóban. Szép tiszta vízben fürödhettünk. Egy kisebb házcsoportnál, szépen megművelt kertek között sétáltunk. A nagy melegben a víz az éltető az embernek, állatnak, növénynek. Itt nem utcák voltak, hanem vízterelések, amikkel a hegyről kis csatornán érkező vizet elterelték, hogy milyen irányba folyjon. Egy helyi hölgy nagyon kedves és vendégszerető volt, a kertjében termett uborkát adta nekünk és még rákijával is meg akart kínálni.

A hajókirándulás után még 200 km-es hegyi út várt ránk, aminek szerpentinjei igen megviselték a gyomoridegeket. Menet közben egy étteremben ebédeltünk. Az út legvége volt a legrázósabb, Radomire volt az úti cél, ami autóval nagyon nehezen megközelíthető, a teherhordó szamarak mellett nehezen fért el a kisbusz a meredek szélén, köveken lefelé vezető úton.

Borsos Gábor fotói

Benedek Kata fótói

 

Július 12-13. Korab, Peshkopi

A reggeli elfogyasztása után Radomiréből indultunk a felpakolt hátizsákokkal a Korab felé. Meglehetősen nagy meleg volt, amikor patakkal találkoztunk, megmerítettük benne a sapkánkat, kendőnket. Tünde egyenesen beduinnak álcázva magát tette meg az utat. Útközben szarvasmarha és juhnyájjal találkoztunk. Sőt lovasokkal is. A velük való találkozás egy kicsit vadnyugati hangulatot hozott a hegyekbe.

Elég gyakran megálltunk, szinte minden árnyékot kihasználtunk. Az 1000 m szint leküzdése így mindenkinek sikerült. Valóban nem volt olyan meredek, mint a két nappal korábbi túránk. Az indulásnál láttuk is a táblát, ami 5 órásra becsülte a Korab csúcsának elérését. Bennem megfogalmazódott a kérdés, miért nem válunk két csapatra, az egyik csapat lehetett volna az, amelyik egy nap alatt felmegy és lejön, a másik csapat pedig, ha nem érzi elég erősnek magát, felviszi a sátrat és csak másnap éri el a csúcsot és jön vissza. A túravezetőknek annyiban igazuk volt, hogy a csapat ismeretlen teljesítőképességű összetétele miatt nem vállalhatták az egy nap alatti csúcstámadást. A táborhelyen felállítottuk a sátrakat, majd elmentünk a beígért forrást felfedezni. Negyedórás sétával értünk oda. Addig nekem sem volt kedvem inni a vízből, amíg azt láttam, hogy a csorda is a patak felső folyásánál legelészik. A pásztorok bátran ittak ugyan ott is, de mi csak megvizeztük magunkat és a ruháinkat. Itt viszont a sziklák közül jött elő a forrásvíz, a nyáj csak lentebb juttathatott szennyeződést a vizébe. Faragó Sanyi mondta előre, hogy iható a víz a forrásnál, de ezt most magunk is tapasztaltuk. A fürdést mi 1,5 literes pet palackkal oldottuk meg, többen a lentebbi „medencében” mosták le a port. A jéghideg víz üdítően hatott belülről és kívülről is. Esti társasjátékozásra már nem lehetett rávenni a társaságot. A hőmérséklet csökkent, lassan besötétedett. A sátorban töltött éjszakával szerencsénk volt, mert 2000 m feletti magasságban könnyen lehetett volna fagypont közeli hőmérséklet, de csak 10 fok körülire hűlt le. Jól, pihentetően azért nem aludtam.

Borsos Gábor fotói

Benedek Kata fótói

Másnap reggel sátor nélkül indultunk csúcstámadásra. Mindenki simán felért a technikailag nem nehezen megközelíthető (Nincs nagy emelkedő, kitett hely, kézhasználat, stb.) 2764 méteres magasságú közös albán-macedón ország-csúcsra, a Korabra. 5-6 embert avattunk fel kíméletesen. Felvonóval nem nagy kunszt felmenni magasabbra, de saját lábon, az már teljesítmény!

A kétnapos túra után Peshkopiban melegvizes kádfürdőben áztattuk negyed órára megfáradt tagjainkat. Valóban gyógyhatású lehet a víz, sikerült a felüdülés!

Borsos Gábor fotói

 

Július 14. Ohrid

A macedón határ átlépése után a napot Ohridban töltöttük. Ha a programunk a Balkán szíve nevet kapta, akkor minek nevezzük ezt a kis ékszerdobozt? Tán ez a hab a tortán vagy szimplán gyöngyszem? Szűk macskaköves utcákon kaptattunk a várba, a terrakotta tetők, a szabadtéri kávézók, a kristálytiszta Ohridi-tó háttérben a gyönyörű hegyekkel komolyan gondolkodóba ejtette az embert, hogy hová is érkezett, melyik mediterrán kisváros ez vagy egy alpesi mégis? A tó 1979-ben, az épületegyüttesek 1980-ban lettek az UNESCO természeti-kulturális világörökségi helyszínei.

Igazán hangulatos város épült a geológiailag igen ritka Ohridi-tó partján. A Balkán-félsziget legöregebb, mintegy 5 millió évvel ezelőtt keletkezett tava átlagosan 155 méter mély, vizét elsősorban földalatti források táplálják.

II. Philipposz által épített, majd Sámuel cár által a 10. században kibővített fellegvár nevéhez illően a város fölé magasodik. Az óváros sokablakos, fehérre meszelt házai a 18–19. század építészetét idézik. Ezt az építészeti stílust képviselik a város köztéri lámpái, ezért hívják lámpás városnak! Napfényben néztük meg a várat, aztán esti kivilágításban ő nézte a nyüzsgő turista áradatot.

A városka a bizánci stílus gyöngyszeme, egykor a bolgár birodalom fővárosa is volt. Az Ohridi-tó északkeleti partján fekvő Ohrid fontos ortodox egyházi központ volt a 10. századtól 1767-ig, fénykorában „szláv Jeruzsálem”-ként emlegették. Pezsgő kulturális élet jellemezte, s ebből a korból napjainkra számos figyelemre méltó, bizánci stílusú templom maradt fenn. Ezek legjelentősebbike az egykori érseki főtemplom, a 11. századi Szent Zsófia-templom. Ez előtt készült egy csoportkép is. A város és a tó legfőbb ékköve, szimbóluma a kaneói Szent Jovan-templom, amelynek sziluettje a víztükör fölé magasodik. Az európai filmművészet rajongói biztosan felismerik az épületet, mivel többször feltűnik az egyik legismertebb macedón filmben, az Eső előtt című alkotásban, amely 1994-ben a macedón–albán etnikai konfliktusok meggyőző ábrázolásával nyert Arany Oroszlán-díjat a Velencei Filmfesztiválon. Az ohridi strandok úgy néznek ki, hogy a városnak szilárd talapzatot biztosító sziklák lábánál kanyarog egy pallókból és cölöpökből összeácsolt deszkaösvény, amely több kis öblöcskét fűz láncszerűen össze. Ezek az öblök jelentik a strandokat, ahol vízen lebegő stégeken lehet heverészni a nyugágyakon. Mi szabadprogramként a fürdést választottuk, ami igazán felüdülést jelentett, majd a csoport egy részével közösen vacsoráztunk, sétáltunk a hangulatos történelmi belvárosban. Vetélkedtünk, hogy ki találja meg a leggiccsesebb hűtőmágnest

Borsos Gábor fotói

Benedek Kata fotói

Július 15. Tetovo, Szkopje

Tetovo városában az 1459-ben épült, virágmotívumokkal Festett mecsetet néztük meg, majd az Európában legépebben megmaradt Bektashi kolostort, a Baba Arabati tekkét, ahová elmélkedni szoktak elvonulni. Meglepő nyitottsággal találkoztunk. A tanítómester mondanivalóját Matej tolmácsolta számunkra.

Szkopjéban Teréz anya szülőházához mentünk, ami igen érdekes, modern formára lett átalakítva. Teréz anya véleményét nincs módunk megkérdezni erről az átalakításról. A szobor azonban talán többet visszaad belőle és nem próbálja átalakítani: nekem legalábbis emberközelivé tette, hogy a saruban látszik a kalapácsujja. Néhányunk véleménye szerint az őt övező kultusz biztosan nem lenne ínyére, a rá fordított anyagiakat talán inkább a szegényeknek adná. Az óváros hangulatos szűk, girbegurba utcái váltakoztak a szegénységben visszatetszést keltő megalomán terekkel, szobrokkal, köztük Nagy Sándor lovas szobrával. Az erőd fölöttünk magasodott kivilágítva.

Borsos Gábor fotói

Benedek Kata fotói

Július 16.

A reggeli elfogyasztás és a bepakolás után időben elindultunk. A röszkei határon kb. 3 órás várakozás következett. Időben vissza kellett adni a bérelt kisbuszokat, ezért a táborértékelést menet közben egy parkolóban tartottuk meg, a pesti rakpartra érve pedig mindenki igyekezett mielőbb összeszedni a csomagjait és hazajutni.

Köszönet a Qalandar két fiatal túravezetőjének, az ő helyismeretük, felkészültségük és szervezésük, gyors és hatékony problémamegoldó képességük nélkül nem sikerült volna ilyen jól a túra! És köszönet minden résztvevőnek is, akik toleranciájukkal hozzájárultak az út sikeréhez. Külön köszönet illeti Lillát és Pétert, akik vállalták a vezetés embert próbáló nehézségeit!