2011.09 15-18. VTSZ Őszi Csillagtúra - Tivadar

2011.09 15-18. VTSZ Őszi Csillagtúra - Tivadar

 

Az idei őszi találkozón szép számmal vettek részt Egyesületünk, a ZÖLDSPORT Egyesület (www.zoldsport.eu) tagjai, a 109 főből 17-en. A programok kínálata igen változatos, sokszínű volt! A szervezők dicséretesen, a különböző érdeklődésnek megfelelően, rugalmasan alakították a túra kínálatot.

Az időjárás kegyeibe fogadott bennünket, mert a kora-őszi kánikulában nem csak gyalogolni, de a vízitúrázóknak még fürdeniük-napozniuk is lehetett! És még a szúnyogok felhozatala is elenyésző, nem jellemző mennyiségűre redukálódott.

Jó volt, hogy a nyakba akasztható fóliázott kartonlapon a keresztszemes beregi hímzéses sorminták által közrefogva a nevünket is láthatóvá tették rendezőink. Így a csak látásból ismerősök most már név szerintiek is lehettek:)

 

Csütörtök délután a korábban érkezett túratársak a töltésparton megközelítve felkeresték a Petőfi-fát Nagyarban, valamint a felújítás alatt lévő Luby kastélyt kívülről csodálták. Este folklór táncesten vettünk részt, a helyi tánccsoport sokszínű bemutatóját élveztük, nagy tapssal jutalmazva azt.

 

A kölcsönzött biciklikkel lebonyolított kerékpáros túra a Tivadar – Tarpa (fazsindelyes tetőborítású, igásállat működtetésű, ipartörténeti ritkaságú szárazmalom, tájház) – Beregsurány – Beregdaróc – Gelénes (Gémes tanösvény) – Vámosatya (Büdy-várrom) – Csaroda (talpas fatemplom és harangláb) – Gulács – Tivadar útvonalon 73 km megtételével volt teljesíthető.

A gyalogtúra a Tivadar – Tarpa – tarpai Szőlő-hegyi tanösvény (154 m) – Tivadar útvonalon kb. 25 km távon volt megtartva.

A séta – gyalogtúra Tivadar – Nagyar – Tivadar útvonalon volt. Kisar és Nagyar között található a Petőfi által megénekelt „Ott, hol a kis Túr siet beléje,” - ez az öreg Túr találkozása a Tiszával. Ezt Nagyarban egy ház falára rajzolt tájékoztató táblán „néztük meg”, mert nem akartunk a vadregényes tájon bóklászni. Helyette minden itt található nevezetességet megnéztünk.

 

A vízitúra a Túr alacsony vízállása miatt – a nagy érdeklődésre való tekintettel két napon is – az erre már lassú folyású, kanyargó Tiszán Szatmárcseke és Tivadar között zajlott sok-sok fürdéssel vegyítve (sajna így kimaradt a túristvándi vízimalom).

Izgalmas volt, hogy az egyik kenu, benne a négyfős családdal egy víz alatti fán fennakadt és saját erejéből nem tudott lekászálódni róla. Mentő hajóba való átültetésekkel és súlypont áthelyezésekkel sikerült kissé tehermentesíteni a hajó azon részét, mely éppen feltámaszkodott. Így már két hajó legénysége le tudta húzni-rángatni a kenut a megrettent legénységével egyetemben. Persze egy idegnyugtató kikötés ezután az affér után kijárt a pihenő a selymes, tengerpartot idéző homokfövenyen A tivadari hídnál történő kikötés után a vállalkozóbb szellemű és magukban elegendő erőt érző hajók még leereszkedtek a néhány száz méterre fekvő sziget csúcsáig, ahonnan már ár ellenében eveztek vissza a strandra. Itt a meleg homokkal eltemették az erre önként jelentkező hölgyet, Angit!

 

Mindezekkel párhuzamosan buszos túrák is segítették a közeli látnivalók felkeresését mindkét napon a Tivadar – Szatmárcseke (csónak alakú fejfás temető, a Himnusz költője -Kölcsey Ferenc síremléke, ahol mindannyian meghatódva énekeltük el a Himnuszt) – Tiszakóród (a Túr nagybukó gátja – itt folyik bele a Tiszába az élő Túr) - Tiszacsécse (Móricz Zsigmond emlékház, református templom fa harangtoronnyal) – Milota (a világhírű M10-es dió hazája. Ez az a dió, ahol a gyümölcstartalom 51-53% a héjjal szemben) – Sonkád (Európa Nostra díjas református templom) – Kisszekeres (fa harangláb, templom) – Nagyszekeres (négy fiatornyú fa harangláb a Gőgő és a Szenke patakok által közrefogott félszigeten) – Penyige (Lekvárium: a „Nemtudom” szilvát és a vidék lekvárkészítését ismerhettük meg. A helytörténeti kiállítás megtekintése után Kormány Margit nyugdíjas tanító néni előadását, mint kisdiákok hallgattuk, mert volt itt irodalom, környezetismeret, énekóra -, de szinte mindenki elhallgatta volna még, ha az óramutató nem siet annyira.) – Fehérgyarmat – Kisar („Vándor” nevű bika szobra) - Tivadar útvonalon.

 

Pénteken és vasárnap hazafelé geoláda keresőink is buzgólkodtak, a következő helyeken jártak: Fehérgyarmat (séta a parkban), Szamosújlak (református fazsindelyes templom), Komlódtótfalu (Becsky-kúria), Szatmárnémeti (városnézés), Nagykároly (lovagvár), Tunyogmatolcs (falu végi kurta kocsma emlékhelye), illetve Beregsurány (Bay- és Uray-kastélyok), Baktalórántháza (Dégenfeld-kastély), Levelek (katolikus és református templom, Molnár-kastély, tó), Nyíregyháza (Tuzson János Botanikus Kert, Vadaspark), Tiszalök (arborétum) és Tiszadob (Andrássy kastély).

 

Péntek este játékos vetélkedő került lebonyolításra, melynek során főleg a környékkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszokat adni, majd pedig a találkozón résztvevők szavazása alapján eldőlő rajzversenyt szerveztek szíves házigazdáink. Utóbbinak három szempontnak kellett megfelelniük: természet, természetjárás és a Bereg.

Egyebek: bolond bicikli, mely jobbra kormányozva balra kanyarodik, „részeg” szemüvegek, melyeket felvéve olybá tűnik, mintha valaki berúgott volna, nordic walking oktatás és gyakorlás, szilvalekvár és méz, valamint horgolt angyalka, karácsonyfa dísz vásár.

 

Szombaton este táborzárásként a túrák során készült képeket, illetve zenével aláfestett dia-összeállítást nézhettük meg, valamint jó hangú túratársnőnktől éneket is hallhattunk! És majdnem mindenki nyert az izgalmas sorsolású tombolán

 

Dicsérendő a tábornak helyt adó szállásunk (több helyen voltunk elszállásolva, de nem túl messzire egymástól – a csapat nagyja a Ház az Élő Vízhez Református Ifjúsági Üdülőközpontban volt) magas színvonala és a helyi sajátosságoknak megfelelő reggelik és vacsorák is (kötött tésztás leves, 6 db töltött káposzta vasárnap reggelire (darás, tarhonyás, rizses), kapros-túrós lepény, szatmári-szilvalekváros fánk, káposztás bableves)! Utóbbiak mennyiségére, minőségére sem lehetett panaszunk! Összességében megállapítható, hogy az ország különböző, innen távoli tájairól érkezők (Sopron, Győr, Budapest, Gyöngyös, Miskolc, Mezőberény, Szentes, Debrecen) is jól érezték magukat, mert hegyek hiányában is jó volt a helyszín, a szállások, látnivalókban bővelkedett a táj, a Záhonyi Vasutas Sport Club Természetjáró Szakosztálya szervezésében, a Molnár család irányításával minden program jól sikerült!

Köszönjük!!!

 

Résztvevők a ZÖLDSPORT Egyesülettől: Bolobás Zsuzsa, Borsos Gábor, Borsosné Márton Ibolya, Buzás Jánosné, Csányiné dr. Winkler Zsuzsa, Csiszárik Imréné, Kalinovitsné Elekes Flóra, Kapuy Jánosné, Kiss Mária, Koromházi Bea, Korompai  Ákos, Martos Andrea, Ordasi János, Ordasi Jánosné, Perepatics Mária, Szepesi János, Vári Lászlóné.

 

A krónikás felvételei a http://tivadar.zergi.fotoalbum.hu/-n megtekinthetők!

 

Borsos Gábor