Túrák, kirándulások beszámolói

2018. június 01. Bécsben bringával

Pénteken Döblingben, a Széchenyi-emlékek közelében kászálódtunk ki kisbuszunkból és szedtük le kerékpárjainkat a trélerről. A tervünk az volt, hogy egy geoláda, Bécs belvárosának néhány magyar nevezetességéhez elkalauzoló leírás szerint haladunk majd.Jól döntöttünk! Bécs az elmúlt néhány száz évben kiemelt jelentőséggel bírt Magyarország szempontjából. Évszázadokon keresztül annak a birodalomnak a fővárosa volt, amelyen belül Magyarország létezett. Az elmúlt évtizedekben pedig az egyetlen olyan szomszédos ország fővárosa, amely - mindenekelőtt gazdasági és életszínvonalbeli szempontból - a nagybetűs Nyugathoz tartozik.

Bővebben: 2018. június 01. Bécsben bringával

2018. május - Fertő-tó kerülés

Kezét csókolom az úgy volt, hogy a MÁV-START csodát tett, bizony! 18 kerékpáros turistát leszállított Sopronba pünkösd szombaton (Szombathelyi átszállással), pedig autóbuszpótlásos vágányzár is volt Győr és Csorna között! No meg visszafelé a GYSEV az ünnepi hétfőn IC-hez kapcsolt egy kerékpárszállító kocsit Sopronból Pestre!!!

Bővebben: 2018. május - Fertő-tó kerülés

2018. május 01. - Kaposvár beszámoló

A leutazás napján, április 28-án délután Kaposváron várost néztünk. Már a szállásunkra húzva a bőröndöket, út közben a már többször is bevált virtuális útikönyv ismertetései szerint haladtunk - szép templomokat, parkokat, élettel teli várost láttunk. Sajnos a Csíky Gergely Színházat renoválják, így a romokban heverő épületet láthattuk a kerítésen kívülről. Persze hogy geoládáztunk közben.

Bővebben: 2018. május 01. - Kaposvár beszámoló

2018. március 15 - Balaton-felvidék beszámoló

15-én, csütörtökön az odaúton útba ejtettük Tótvázsonyban Savanyó Jóska bakonyi betyár sírját. Onnan átautózva előbb a csepelyi templomromot, majd a barnagi kálváriát kerestük fel.

Szállásunk az Országos KÉK jelzés mentén, az erdő közepén levő Csicsói Ifjúsági Tábor és Erdészházban volt. Az elhelyezkedés után szép napos időben bejártuk a közelben levő Öreg bükk tanösvényt gyerekestül, babakocsistul tolva-húzva-cipelve - sajnos, mint később kiderült, a csak egyik irányból, de nekünk éppen fordítva és ritkásan felfestett jelzésen. Persze a gps pontosan mutatta, hogy merre kell haladnunk a fakitermelés miatt szinte követhetetlen „úton”.

Délután még volt időnk beautózni Nagyvázsonyba, ahol megnéztük Kinizsi Pál várát, a pálos kolostorromot a várúr sírjával. Várnai Zseni szülőházát is megkerestük, elrejtettük a híres emberek lakóhelyeit bemutatni hivatott mozgó geoládát.

Bővebben: 2018. március 15 - Balaton-felvidék beszámoló

Téli túra a Magas-Tátrában - 2018. február

Azt hiszem nincs is kézenfekvőbb dolog mint az év 4 leghidegebb napján hegyet mászni a Magas-Tátrában.

Bővebben: Téli túra a Magas-Tátrában - 2018. február

Koszovó-Albánia-Macedónia, 2017. július 7-16.

Koszovó-Albánia-Macedónia, 2017. július 7-16.

Már valamennyien hallottunk Koszovó, Albánia és Macedónia természeti szépségeiről, de eddig még sosem kerekedtünk fel, hogy személyesen is átéljük a természeti és kulturális szépségeket. Az ódzkodásunk részben érthető, a jugoszláv háború még tovább tolta egy utazás lehetőségét. A gondolat akkor merült fel újra, amikor 2016. nyarán a Qalandar szervezésében Faragó Sanyi és Perepatics Marika vett részt egy ilyen úton, amiről visszatérve nagy lelkesedéssel meséltek nekünk. November végén a ZÖLDSPORT Egyesület évzáró vetítésén a tagság felé meghirdetésre került a Balkán szíve program, de jelentkeznie mindenkinek saját magának kellett. Az Egyesületből végül 5-en mentünk el: Paulik Attila, a Schay házaspár, Borsos Gábor és Benedekné Bodnár Katalin. Több érdeklődő is volt, de boka – és lábfejműtét miatt nem vállalkoztak az útra.

A programba a kulturális látnivalókon kívül egy egynapos és egy kétnapos túra volt beillesztve. A kétnapos túra a Korab hegy megmászása volt, amihez a sátrat és 2 napi élelmet, innivalót is magunkkal kellett vinni. Jelentkezéskor a honlapon keresztül külön rá is kérdeztek a leendő útitársra, hogy elég figyelmesen olvasta-e el, hogy 2000 m magasságban való vadkempingezésre is vállalkozik. Opcióként lehetett vállalni még a mikrobusz vezetését is.

Bővebben: Koszovó-Albánia-Macedónia, 2017. július 7-16.

Téli túra a Magas-Tátrában - 2017. február 16-19.

Tavalyi téli túránk végén határoztuk el, hogy folytatnunk kell, hisz oly sok élményt adtak a Tátra havas sziklái, meredek hágói, annyi csodát láttunk, amit egy évvel később sem nélkülözhetünk.
Elhatározásunkat komolyan vettük, így idén is összeállt csapatunk, amiből sajnos két tapasztalt társunk nagyon hiányzott, ők most nem tudtak velünk tartani. Azonban csatlakozott hozzánk egy új társ, aki most avatódott be a nagyhegyek téli világába.
Február végén egy csütörtöki nap hajnalán – kicsit összehúzva magunkat – öten egy kocsiba tömörödve irányba vettük a Magas-Tátra lábánál fekvő Csorba-tavat (Strbske-pleso).
Szállásasd

Bővebben: Téli túra a Magas-Tátrában - 2017. február 16-19.

Beszámoló a VTSZ őszi csillagtúrájáról Nova, 2016. 09. 22-15.

22., csütörtök
Sajnos szerencsétlenséggel indult a program, ugyanis a győriek vonata autóval ütközött. Így a második beszállító busz csak közel egyórás késéssel tudta elszállítani Novára az érkezőket. Ezáltal csúszott az elhelyezkedés, a megnyitó és a kultúra is egy kicsit. Utóbbi során a közel teljes 112 fős csapat elsétált a római katolikus templomba, ahol Gyuri atya megismertette velünk Nova történelmét és a templom látnivalóit. Innen átsétáltunk a Plánder Ferenc helytörténeti kiállításra, megnéztük a paraszti étkezési szokásokból készített kiállítást. Az előállítás, termelés, betakarítás, tárolás stb. színhelyeit és munkáit tablókon, sok információval, archív fotókkal, régi metszetekkel, a munkák elvégzéséhez szükséges eszközök segítségével mutatták be. Majd Horváth Nikolett találós kérdésekkel fűszerezett előadásában további ismeretekre tettünk szert.

Templom látogatás Nován - 2016.

Bővebben: Beszámoló a VTSZ őszi csillagtúrájáról Nova, 2016. 09. 22-15.

Beszámoló - 2016. június 08-12. Vízitúra a Moldván - szubjektív verzióban

Az élménybeszámoló szubjektív műfaj, nem olyan, mint a túrajelentés, ahol kevesebb vita lehet azon, hogy ennyit vagy annyit mentünk, azt is lefelé vagy felfelé. (Itt rögtön közbe is vághatna egy-két túravezető, hogy hiszen ők ezen is tudnak vitatkozni!) A moldvai vízitúra kapcsán kétfelé szakadt a társaság. Az egyik csoport kezdetektől azt sajnálta, hogy nem rafthajóval mentünk végig, a másik csoport, a vérbeli kenusok szerint jó volt a kenuzás ötlete, dacára a sok borulásnak. Az élet azonban egy dinamikus folyamat, mondhatnánk „pantha rei” zajlik, mint általában a kenunk alatt a víz ( kivéve amikor felette vagy magában a hajóban van benne a Moldva). Ezzel arra céloztam, aztán vagy sikerült, vagy nem, hogy egyes evezősök véleménye időközben akár még változhatott is. Ettől eltekintve volt egy kemény és szilárd gondolkodású mag mindkét hajónemet preferálók körében, akik nem inogtak meg a másik hajónem irányába, hanem végig kitartottak eredeti hajópreferenciájuk mellett. Én a light-os raftingolás híve vagyok/voltam, a Moldvát illetően legalábbis. Ezt már az elején kijelenthetem, mert egyrészt nem titok, másrészt teljességgel felesleges leplezni, hiszen igen hamar kiderülne a széljárás. Az indulást megelőző hétvégén gimis osztálytalálkozón vettem részt, ahol a szakavatottak lelkemre kötötték, nehogy kenuval menjünk a zúgókon, mert azokkal ugyancsak borulni szoktak, a Moldva raftingolásra termett! Szóval már nem előítéletektől mentesen álltam a feladathoz.

Bővebben: Beszámoló - 2016. június 08-12. Vízitúra a Moldván - szubjektív verzióban

Beszámoló - szeptember 25. (v) - Lurkó túra - Dera patak

Csodaszép szeptemberi napsütést ígértek a hétvégére és ez sok mindenkinek meghozta a kedvét egy kis túrázáshoz.
Dobogókőn, még a turista áradat előtt összegyűlt kis 52 fős csapatunk + Lea kutya, mely rekordnak számít a Lurkó túrák történetében.

Bővebben: Beszámoló - szeptember 25. (v) - Lurkó túra - Dera patak

Beszámoló - 2016. augusztus 7-13. - Gyerekekkel a Pádisban

Igazi szép nyári reggel volt. Tizenöt izgatott gyermek várta a buszt a Népligetben. Sokan közülük már ismerősként üdvözölték a társakat, hisz nem először találkoztak, többen már évek óta részt vesznek az egyesület túráin, és jól ismerik egymást. Aztán megjött a busz is, Milán „bácsival” a volánnál, aki az egész út során sok unalmas gyaloglástól kímélte meg a gyerekeket azzal, hogy volt bátorsága az aszfaltozott utak elhagyására.

Az első nap zömmel az utazással telt el. Jócskán délután lett mire Boga-telepre értünk, ahol a Flóra panzióban volt a szállásunk lefoglalva egész hétre. Minden családnak jutott egy-egy külön szoba, volt konyha ahol lehetett főzni, és az udvaron fedett és nyitott tűzrakó helyeket találtunk padokkal, asztalokkal. A gyerekek azonnal felfedezték, hogy a ház alatt egy kis patakocska is folyik, és amíg a felnőtt kísérők a szálláshely elfoglalásával, a beren-dezkedéssel foglalatoskodtak, ők már abban egy jót pancsoltak. Estefelé egy kis séta keretében még elmentünk a Schmidl vízeséshez.

Fényképek: 2016. augusztus 07. - Pádis: Schmidl-vízesés

 

2016. augusztus 08. - Pádis: Csodavár

Az első túránk a Csodavárba vezetett. Milán „bácsi” egészen a Glavoj-rétig vitt bennünket a busszal. A Pádis fennsíkra nemrég készült el az új széles, aszfaltozott műút, de a Glavoj-rétre már csak egy igen göröngyös, kátyús, kővel szórt mellékút vezetett. Gyalog egy kis kerülővel indultunk a Csodavárba, hogy megnézhessük azt a víznyelőt, amiben a Ponor-réten eltűnik az a patak, ami majd a Csodavárban bukkan ismét a felszínre. Ilyet még nem nagyon láttak a gyerekek, ezért nagy érdeklődéssel szemlélték hogyan bújik el a patak a föld alá.

A víznyelőtől egy kis kapaszkodással, majd egy meredek ereszkedéssel hamarosan a Csodavár hatalmas kapujában találtuk magunkat. A leereszkedés a törmelékes, csúszós lejtőn inkább a felnőtteknek volt kihívás, a gyerekek könnyen vették az akadályt.

Bővebben: Beszámoló - 2016. augusztus 7-13. - Gyerekekkel a Pádisban