Beszámoló - 2019.02.10 (v) Budai Zöld 3/2 Budakeszi út - Solymár

Szülőkategória: Beszámolók
Módosítás: 2019. március 01. péntek, 21:06

Túravezető: Bódi Jánosné Kata
Útvonal: Budakeszi út – Apáthy-szikla - Árpád-kilátó – Hármashatárhegy - Virágos-nyereg - Solymár vasútállomás 17 km/ +340m
Utazás: BKK
Találkozás: 02.10-én vasárnap 9:00-kor Széll Kálmán tér M2 kijáró


Januárban az első részt a Budakeszi úton fejeztük be, most innen folytattuk túránkat. Az autókat is feltartotta népes csapatunk, amikor kereszteztük a forgalmas utat. Ez a nap a panorámáról szólt volna, de állandó útitársunkká vált a köd.
A lépcsők megmászása után rövid pihenő keretében megismerkedtünk a Nyéki vadászkastély és az Apáthy-szikla múltjával. A látó-hegyi Árpád-kilátó sokunk kedvence.

A Budapest látképe helyett a hófehér köd borult elénk teraszáról. Ezt és a János-hegyi kilátó építését Glück Frigyes kezdeményezte. Itt emléktábla, a környéken pedig sétaút őrzi a nevét.
A Hármashatár-hegyen álló kilátópont névadója Guckler Károly, aki 41 éven keresztül dolgozott fővárosi erdőmesterként. A pontból körpanoráma várja jó időben az idelátogatókat. Minket a zúzmarás faágak varázsoltak el a mai napon. Érdemes felkeresni a környéket, mert év elején adták át Budapest leghosszabb panoráma útját. A Guckler tanösvényen két kilátóteraszt építettek, információs táblákat helyeztek ki. Padok várják az elfáradt turistákat Többen izgatottan kérdezték, innen hogyan fogunk eljutni Solymárig. Sokszor jártak erre, de a Zöld jelzés mindenkit kíváncsivá tett. Az utolsó 300 méteren óriási agyagos sárdagasztás következett. A solymári Szarka várat sarasan vettük be. A tornyából végre ráláttunk a tájra, a köd feloszlott.